Zimbabwen internettilaajien määrä nousi enemmän kuin kaksinkertaiseksi vuodesta 2011 vuoteen 2012. Internetpalveluntarjoajat ovat parantaneet alustojensa saatavuutta. Internettilaajien määrä nousi vuoden 2011 2 miljoonasta vuoden 2012 lopun 4,5 miljoonaan. Langattoman Internetin tilaajien määrä on noussut 3,2 miljoonaan vuoden 2012 ensimmäisellä puoliskolla. Maassa on 13 miljoonaa asukasta.


Teletiheys Zimbabwessa 31.1.2013 oli 91 %, kun se vuotta aikaisemmin oli 75 %. Teletiheydellä tarkoitetaan kiinteiden tai langattomien puhelinliittymien määrää jokaista 100 henkeä kohti, jotka asuvat tietyllä alueella. Tavallisesti korkeamman teletiheyden alueet ovat kehittyneempiä, kuin matalamman teletiheyden alueet.


Kasvun ovat saaneet aikaan kännykkäoperaattorit, jotka ovat antaneet yli 10 miljoonalle asiakkaalleen pääsyn Internetiin 3G- ja 4G-liittymien kautta. Hallituksen TelOnel -operaattori on yhdistänyt tärkeät kaupungit Hararen ja Bulawayon valokaapelilla ja yhdistää pian myös Victoria Fallsin. Internetkapasiteettia ja laatua on parantanut linkit merenalaiseen kaapeliin.


Zimbabwelaisten pääsyä Internetiin estävät korkeat hinnat ja heikko infrastruktuuri. Hinnat Internetin käytölle kolmella tärkeällä operaattorilla Telecelillä, Econetillä ja Net Onella olivat samassa järjestyksessä 0,11 USD, 0,15 USD ja 0,10 USD. Net One oli siis halvin. Operaattorit saavat suurimman osan tuloistaan puheluista internethintojen ollessa liian kalliita. Viime vuonna Telecel raportoi vain 4,2 % 611 miljoonan USD tuloistaan tulleen Internetistä.


Minun mielestäni tämän kokoisessa köyhässä maassa nämä Internetin käyttöluvut ovat todella hyviä. Ihmiset näköjään haluavat Internetin tarjoamaa vapaata tiedonhankintaa ja ilmaisunvapautta. BKT per henkilö maassa oli vuonna 2011 arviolta vain 500 USD. Siitä he lohkaisevat osan kännykkään ja Internetiin.  Niiden käyttö saattaa edistää maan kehitystä tiedon kulkiessa entistä tehokkaammin.


Alkuperäinen uutinen on luettavissa osoitteesta

http://allafrica.com/stories/201302221148.html