GSMA:n mukaan mobiilioperaattorit hankkivat enemmän tuloja datasta kuin puheesta vuoteen 2018 mennessä. GSMA eli GSM Association on mobiilioperaattorien yhteenliittymä. Se tukee GSM-matkapuhelinjärjestelmän standardointia, käyttöä ja edistämistä. Verkkoon liitettyjen laitteiden määrän hurja nousu ja kone-koneeseen –kommunikaation kasvu on nousun takana.

 

Raportissa annetaan joitakin keinoja, joilla mobiili muokkaa elämää, erityisesti kehitysmaissa. Mobiilit terveyspalvelut voisivat auttaa pelastamaan miljoonia henkiä Afrikassa, siinä sanotaan. Viisivuotisennusteet annettiin julkisuuteen samaan aikaan Mobile World Congress – tapahtuman kanssa, joka on yhteisön vuotuinen teknologiatapahtuma Barcelonassa.

 

Taistelu kuolettavia sairauksia vastaan, kuten malaria, tuberkuloosi ja HIV, hyötyy mobiilikommunikaation kasvusta. Noin 240 tonnia ruokaa pilaantuu kuljetuksessa ja varastoinnissa vuosittain, mutta mobiilin käyttäminen kuorma-autojen ja varastoinnin lämpötilan valvontaan voisi pelastaa tarpeeksi ruokaa 40 miljoonan ihmisen ruokkimiseen vuonna 2017, sanotaan raportissa. Kännyköiden, e-kirjojen ja tablet-koneiden käyttäminen voisi laittaa 1,8 miljoonaa lasta kouluun.

 

Mobiilidatasta on tulossa päivittäisen elämämme, yhteiskuntamme ja taloutemme elämän veri. GSMA ennustaa USA:ssa ja Iso-Britanniassa datatulot ylittävät puheen 2014. Argentiina voi saavuttaa sen jo vuonna 2013 ja Kenia 2016.

 

Mobiilit terveyspalvelut säästävät 400 miljoonaa USD, raportin mukaan, OECD-maissa vuonna 2017. Verkkoon liitetyt autot pelastaisivat yhden yhdeksästä hengestä hätäpuhelujen kautta ja älykäs mittaus voisi pienentää hiilipäästöjä 27 miljoonalla tonnilla, mikä vastaa 1,2 miljardin puun istuttamista.

 

Minun  mielestäni, siis, mobiilikommunikaation lisääntymisestä on hyötyjä koko maailmalle. Jo tavalliset GSM-kännykät poistavat tarpeen olla tietyssä paikassa puheluita varten; voidaan puhua missä vain. Älykännyköihin voi ladata mitä monenlaisimpia ohjelmia, joilla suoriutuu yhä useammista tehtävistä.

 

Jo nyt voi mobiilisti käyttää verkkopankkia, ostaa ruokaa tai katsoa videoita. Kaikki lisää dataliikennettä, etenkin video. Tästä kaikesta kasvusta ja uusista mahdollisuuksista hyötyvät paitsi kuluttajat myös julkiset palvelut ja yritykset.

 

Tekstissä käytetyt lähteet ovat alla.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-21539404

http://en.wikipedia.org/wiki/GSM_Association

http://www.malvernhills.gov.uk/cms/pdf/Benefits%20of%20Mobile%20Communications%20Factsheet.pdf